torstai 20. kesäkuuta 2013

Milloin lapsi yökylään

Meillä ei olla vielä harrastettu, lapsen yökyläilyttämistä.  Siitä herääkin kysymyksiä.
Lulu täyttää muutaman päivän päästä 9kk, ja mietein, että olisko jo aika viedä yökyläilemään? Minkä ikäinen lapsi kestää olla erossa vanhemmista? Sekö tarkoittaa, sitä että tekee äidistä tai isästä huonon vanhemman, kun vie lapsen yökylään vaikka mummilaan?

Meidän vieraillessa tuttujemme luona, on välillä pitkän päivän aikana, laitettava Lulu välillä nokosille, kun alkaa kiukun puuskat valloittamaan neitiä.  Nukkumisesta ei tule heti mitään, vaan se on joko itkemistä, pelleilyä tai sitten ei vaan nukuta. Vaikka ajatus ei kuulosta korviin hyvältä, ehkä vanhempien on korkea aika miettimään sukulaisille yökyläilyttämistä, että lapsi tottuu nukkumaan muuallakin. Toisaalta, en edes haluaisia vielä viedäkkään neitiä mihinkään yönylitse. Lulu on ollut päivähoidossa, sukulaisten luona, jos vanhemmat ovat halunneet käydä rauhassa isommassa kaupassa, ostamassa isomman määrän ruokaa, taikka jos olemme halunneet hetken ottaa iisisti kotona, kotihommien parissa taikka vain hetken hengähtää. Kauhistuttaa ajatus yöylitse hoidossa, jos yöstä ei tulekkaan mitään. Mitä jos siellä hoitopaikassa ei pärjätäkkään. Jonainpäivänä, on silti siihen uskauduttava, että lapsi jää hoitoon koko päiväksi. Tarvitseehan parisuhdekkin sitä hetken aikaa. En tässä tarkoita sitä, että laitetaan lapsi hoitoon, ja lähdetään itse ryyppäämään övereitä. Meillä ei harrasteta sellaisia teinien ryyppäyshetkiä. Lapsiperheen arjessa, ei tunnu aina huomaavan, sitä läheistään, eikä varmasti tule kovin usein huomioitua häntä tarpeeksi. Kiirettä, kiukkua ja pitkää pinnaa tämä välillä on. Hetki irti kotiarjesta, miehen kanssa tekisi varmasti terää. Saisi kerättyä voimia ja unettomat yöt korvattua, pitkillä kokomittaisilla yöunilla.

Minkä ikäisinä teidän lapsi/lapset, ovat olleet ensimmäisen kerran yökylässä, miten yö meni ?

4 kommenttia:

  1. Josefiina meni mummulaan yökylään ensimmäisen kerran 7 kuukauden iässä. Mun mielestä on ihan hölynpölyä se, ettei lapsi "opi yökyläilemään" ja leimautuu liikaa vanhempiin jos ei käy yökylässä jo pienestä iästä pitäen. Ensimmäinen yökyläkerta meni hyvin, illalla oli tullut vähän ikävä, mutta tutut petivaatteet, uninalle yms. lohdutti hiukan. Te tiedätte itse parhaiten ajankohdan, jollon on paras ottaa lapsivapaa :)

    Jos siltä tuntuu että ootte hengähdystauon verran vaille, niin ottakaa se ihmeessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mäkin olen sitä mieltä, että lapsen kuuluu käydä yökylässä. Me ei olla vaan tarvittu edes yökylä paikkaa. Rupesin vain pohdiskeleen aamutuimaan, että pieni lapsivapaa voisi tehdä terää äidillekkin. Hyvin nukuttu yö putkeen, tekis kutaa. :)Lulukin saisi tottua toisenlaiseen ympäristöön öisin.

      Poista
  2. Jos ensimmäinen yökyläily jänskättää uudessa paikasss, niin voittehan kokeilla niinkin, että olette myös itse yön samassa paikassa. :) esimerkiksi V:n äiti, mutta sovitte että mamma hoitaisi lulun iltatoimet? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei huono idea. Kyllä mä luulen, että joskus varmaan tulee näin käymään, että ollaan muuallakin yötä, kuin vain kotona.

      Ehkä kuitenkin ensimmäiset yöt, olisi hyvä kokeilla ilman vanhempia, että lapsi tottuu. :)

      Poista